Jouw verhaal is ‘appeltje-eitje’…

…als je maar weet hoe jouw verhaal opgebouwd is…

Een goed verhaal is opgebouwd uit drie lagen. Ik vergelijk het altijd met een appel, die bestaat ook uit een kern met de pitten, het vruchtvlees en de schil.

Als eerste heb je de kern van je verhaal. Dat is je eigen verbondenheid met het onderwerp. Jouw drive ‘waarom’ jij dit verhaal wilt vertellen. Jouw innerlijke bron waarom jij vertelt wat je vertelt, waarom jij doet wat je doet.

Ten tweede heb je de inhoud van je verhaal, dat wil zeggen het ‘wat’ van je verhaal, het vruchtvlees.  Dat zijn de praktische zaken die je wilt vertellen, de concrete woorden en beelden van je verhaal.

Tot slot heb je de vorm van je verhaal. Dat is de manier waarop je het verteld: het ‘hoe’, bijvoorbeeld als je een presentatie met een powerpoint of prezi geeft, als je voor een vlog of blog kiest. Daar horen verschillende presentatietechnieken bij.

Iedere laag van een verhaal heeft weer zijn eigen theorie en vaardigheden om die laag goed neer te zetten.

Besteed in de voorbereiding van je verhaal aan iedere laag aandacht en begin met de kern van je verhaal. Je zal merken dat het best lastig is om de kern in 2 à 3 zinnen te benoemen. Je vindt de kern door voor jezelf te bepalen wat voor jou het belangrijkste is van jouw verhaal? Waarom wil jij dit eigenlijk vertellen?

Mijn ervaring is dat dit vaak minder voor de hand ligt, dan we op het eerste gezicht denken. Maar als je de kern eenmaal te pakken hebt, zal de rest van je verhaal vlotter lopen. De uiteindelijke vorm is dan een appeltje-eitje, nou ja, bij wijze van spreken dan.

Succes!

Frédérique te Dorsthorst – de Muij
Vertelvrouwe, op weg naar een krachtig verhaal…
info@vertelvrouwe.nl
(dec. 2017)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *