Ontdek de kracht van je team

Maak gezamelijk de reis van de held

Stil staan bij de verhalen en beelden die jullie allemaal hebben bij jullie teamplan of organisatieplan kan helpen om zichtbaar te maken waar iedereen elkaar aanvult. Verschillen in een team zijn goed, dat maakt jullie sterker, mits de verschillen elkaar niet tegenwerken. Vaak zijn we ons niet eens zo bewust van de aanvullende werking van ‘verschillen’.

Krachtig leiderschap is luisterend en verhalend leiderschap.
Dit geldt voor persoonlijk leiderschap, maak ook voor leiderschap in een team of organisatie.

Vanuit luisterend en verhalend leiderschap kom je dichter bij je ‘Zelf’ . Je werkt meer vanuit je innerlijke kracht. De dingen die jullie als team doen, zullen minder moeite en minder energie kosten. Als je al die verhalen van de mensen in je organisatie samenvoegt, kom jij, komt je team en je organisatie volledig in zijn of haar kracht te staan.

Van teamverhaal tot actieplan

Ben je leidinggevende en heb je het gevoel dat je enorm moet trekken om je teamleden in beweging te krijgen?
Werken jullie met ‘zelfsturende teams’, maar ben jij degene die steeds aan het sturen is?
Hebben jullie net een reorganisatie achter te rug en hoor je, merk je, voel je dat er nog veel oud zeer zit, waardoor de nieuwe koers nog niet echt uit de verf komt?
Is je ziekteverzuim te hoog en kan je geen duidelijk oorzaak vinden?
Wordt er in je team volkomen langs elkaar heen gewerkt en lukt het je maar niet om daar eenheid in aan te brengen?

Verhalen en beelden bij een teamplan of organisatieplan helpen om zichtbaar te maken waar jullie elkaar aanvullen met de verschillen. Ieder team is opgebouwd uit verschillende verhalen. De organisatie heeft een verhaal. Jullie team heeft een verhaal. Jullie klanten hebben verhalen. En je hebt ook persoonlijke verhalen over wie je bent en waarom jij er ooit voor gekozen hebt om bij dit bedrijf en dit team te werken.

Alle verhalen vormen samen de kracht van jullie gezamenlijke reis als team, maar ze kunnen ook een enorme belemmering vormen.

Hoe beter beeld jij hebt van jezelf als held en van de mensen om jou heen, hoe beter je met hen kan samenwerken.

Samen op ‘sensing journey’

Observeren vanuit een ander perspectief

Een sensing journey –ook wel learning journey genaamd- is een werkvorm uit de Theory U (Peter Senge/ Otto Scharmer MIT in Boston).

Je loopt mee met de dagelijkse werkzaamheden van iemand uit een andere organisatie of van een andere afdeling dan waar je zelf werkzaam bent. Dit kan individueel maar ook samen met een paar collega’s. Zonder agenda, zonder doel. Je kijkt en luistert met een ‘open mind, open hart, open will’ over de schouder mee van de ontvangende partij. Dit geeft jullie de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief en vanuit andermans ervaring naar je eigen team te kijken. Hoe jullie luisteren en omgaan met bepaalde situaties. Je krijgt als team een spiegel voorgehouden!

Het gaat specifiek over mij. Geen generalisatie. Hier heb ik wat aan!

Kennisgemaakt met mijn team van archetypen die in mezelf zitten om mijn cliënten nog beter van dienst te zijn.

Maatwerk voor jouw team?

Ieder team is een ander verhaal. Daarom is ‘maatwerk’ voor mij de standaard. Naar aanleiding van jouw vraag of het probleem waar jij met je team mee worstelt, bepalen we samen wat een goede aanpak is. Gedurende onze gezamenlijke reis bekijken we per keer, wat de juiste ‘next step’ is en óf ik daar wel of niet bij nodig ben.

Ik geloof namelijk in de kracht van ieder mens en dus ook van ieder team. Het antwoord op de vraag of de oplossing voor jullie probleem zit in jullie zelf. Ik begeleid en faciliteer jullie om weer in beweging te komen en doe dan met liefde weer een stap terug, zodat jullie zelfstandig verder kunnen.

‘The journey of a thousand miles starts with the first step’. Maatwerk is ‘de eerste stap zetten’. Een stap die in nauw overleg bepaald is en die vanuit jullie team gezet wordt. Rekening houdend met ‘de waan van de dag’ en hoe we juist daarin de verandering teweeg kunnen brengen die nodig is om ook in de toekomst als team te kunnen blijven functioneren.