Verhalen herbergen vele lagen

Als kind vond ik niets leuker dan samen met mijn neef en nicht en mijn zusje tussen de schuifdeuren een ‘voorstelling’ geven.
Meestal deden we dit tijdens de hoogtijdagen Sinterklaas en Kerst. We ‘vertelden’ dan vaak een sinterklaasverhaal of het kerstverhaal.

Verhalen zijn mij altijd blijven boeien.
Niet voor niets ging ik Nederlands studeren en specialiseerde ik mij in de Middeleeuwse literatuur. Mijn afstudeerscriptie ging over ‘Nieuwjaarsliederen’ uit de tijd van de godsdienststrijd in de Nederlanden.

Ieder lied leek op het eerste gezicht een onschuldig liedje, waarmee de armen langs de deuren trokken om geld of eten op te halen. Maar als je ze goed bestudeerde, ontdekte je een verhaal tussen de regels door.
Een verhaal waarin geloof en overtuiging duidelijk naar voren kwam.
Een verhaal dat veel minder onschuldig was, dan het op het eerste gezicht leek.

Verhalen herbergen vele lagen in zich zonder dat we dat soms door hebben.Ze raken ons op een niveau in ons onderbewustzijn en hechten zich daar.
Dat is de kracht van verhalen.

Een speciale boodschap

“Bekijk de wereld door mijn ogen”

Maart 2012 is mijn zus overleden. Zij had mij gevraagd om tijdens haar begrafenis een speciaal verhaal te vertellen voor haar dochter en alle andere kinderen in de zaal.

Haar -en onze- overtuiging was dat haar dood niet het einde was, maar het begin van een andere verbinding met elkaar. Ze wilde die boodschap graag aan haar dochter en alle andere kinderen meegeven. Ik heb toen een verhaal verteld, dat ik zelf gemaakt had op basis van enkele verhalen van Toon Tellegen uit het boek ‘Misschien wisten zij wel alles’, gecombineerd met de boodschap, die voor mijn zus zo belangrijk was. Het verhaal heet “Bekijk de wereld door mijn ogen.” Lees het verhaal.

Tijdens die dienst heb ik de kracht van een verhaal zo sterk gevoeld, dat het voor mij geen vraag meer was óf ik meer met ‘verhalen’ wilde doen, maar ‘hoe’, ‘wanneer’ en ‘waar’.

Een paar maanden later ben ik begonnen met de opleiding tot professioneel verteller aan de Vertelacademie in Utrecht. Om mij te stimuleren, kreeg ik van mijn ouders het prachtig beeld ‘Vertelvrouwe’ van beeldend kunstenaar Wessel Bezemer. Mijn eigen bedrijf ‘Vertelvrouwe’ was een feit. Ze gaven het om mij te stimuleren in de stap die ik zette om mijn dromen werkelijkheid te laten worden.

Verhalen herbergen wijsheden uit een (recent) verleden. We blijven wijs in het heden door ze te vertellen en door ernaar te luisteren.

Wessel Bezemer

Ieder mens, team en organisatie is een vat vol verhalen

Verhalen maken ons tot wie we zijn en wat we doen

We kennen verhalen van vroeger. Verhalen van dingen die we meegemaakt hebben. Verhalen die we gehoord hebben. Al die verhalen samen maken ons tot wie wij zijn en wat we doen, als mens, als team, als organisatie. Verhalen verbinden ons met ons ‘innerlijke Zelf’, maar ze verbinden ons ook met de mensen om ons heen.

Ik zet de kracht en de dynamiek van verhalen en beelden in om mensen met elkaar, maar ook met zichzelf in verbinding te brengen. Mensen komen dan weer in hun flow. Het is mijn missie om mensen te laten ervaren welke kracht er in hun verhaal en de daarbij behorende beelden zit. Hoe je die kracht ten volle kunt benutten, zodat j met volle energie kunt leven en werken.

Kennisgemaakt met mijn team van archetypen die in mezelf zitten om mijn cliënten nog beter van dienst te zijn.

Kennisgemaakt met mijn team van archetypen die in mezelf zitten om mijn cliënten nog beter van dienst te zijn.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw verhaal!

Duci ut vella ipid que comnis nis milisitas res molloribus inctio endis aut quas des et pratur ad magnihit ventis dis aut ut quist aut atur audae cuptatin repel iusda est.