Joepie! Er is chaos alom…
Over mannelijkheid en vrouwelijkheid
Er is nogal wat chaos in de wereld op dit moment.. Hele continenten zijn uit balans.. Landen, regeringen, lokale besturen, gezinnen…. Je kan geen nieuwssite, krant of social media openen of er komen oorlogen, ruzies en excessen op je af. Er is chaos alom. We zijn uit balans, dat is duidelijk. We Of anders gezegd: we zijn met z’n allen de weg kwijt. Chaos alom…
Aan de ene kant word ik echt verdrietig, moedeloos en soms ook bang van alle ellende die deze chaos heel veel mensen brengt. Aan de andere is een deel van mij ook blij dat er eindelijk chaos is…. Deze chaos is namelijk nodig om de wereld eindelijk weer in evenwicht te brengen. In deze blog leg ik uit waarom.
Innerlijke managementteam
Voordat ik hierop verder ga, eerst even dit: Wie vaker blogs van mij leest, herkent het: ieder mens, waar ook op aarde, bestaat van binnen uit een onnoemelijke hoeveelheid archetypen. Oervormen, of misschien beter gezegd: oer-energieën die onze pure eigenschappen in zich dragen.
Al deze archetypen zijn tegelijk actief, maar niet ieder archetype is even dominant aanwezig. Ieder mens heeft een kleinere set dominante archetypen. Ik noem dat ‘jouw archetypische managementteam’. Meestal bestaat dit uit de 8 tot 12 dominante archetypen. Wil je meer hierover weten? Lees dan mijn blog over ‘Ondernemen in onzekere tijden’, die ik tijdens de Corona-pandemie geschreven heb.
Mannelijk, Vrouwelijk en Non-binair in één
Deze ontelbare archetypen zijn heel grof onder te verdelen in drie groepen: mannelijke, vrouwelijke en non-binaire archetypen. Voor alle duidelijkheid: dit heeft dus niets met gender te maken. Dit geldt voor ieder mens. We zijn van binnen allemaal mannelijk, vrouwelijk én non-binair in één. Onze sekse staat daar helemaal los van.
Ieder mens heeft dus een mannelijke, een vrouwelijke én een non-binaire kant, waar binnen verschillende archetypen actief zijn. Deze verschillende kanten met hun verschillende archetypen beïnvloeden ons in wie wij zijn en in welke keuzes we maken, zowel op de korte als op de lange termijn, dus in wat we doen.
Onze mannelijke kant herbergt archetypen, zoals de Koning, de Strijder, de Boekhouder, de Koopman of de Zon, om even een paar bekende archetypen te noemen. Ze vertegenwoordigen oer-kenmerken van ons, zoals doelgerichtheid, winst behalen, logica, dingen zelfstandig kunnen doen, bewustzijn en extravert en zichtbaar zijn.
Onze vrouwelijke kant herbergt archetypen, zoals de Koningin, de Voedster, de Zorger, de Moeder, de Grot, of de Maan. Deze archetypen representeren oer-kenmerken als zorgen voor de ander, nieuwsgierig zijn, de gemeenschap, geborgenheid, onderbewustzijn, introvert en dienstbaar zijn, samenwerken.
Onze non-binaire kant herbergt de meer abstracte, on- of juist dubbelzijdige archetypen, zoals het Kind, het Bos, het Huis, de Sleutel. Vaak vertegenwoordigen dit type archetypen kenmerken van plaatsen of dingen, zoals spelen, verdwaald zijn, transformeren, beschermen.
Zoals gezegd, heeft dus ieder mens zowel mannelijke, vrouwelijk als non-binaire eigenschappen in zich. Dit is principieel iets anders dan eigenschappen van mannen of vrouwen. We hebben allemaal alle kwaliteiten in ons om een evenwichtig en uitgebalanceerd leven te leiden.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Patriarchale wereld
We leven in een patriarchale wereld. Een wereld waarin de mannelijke eigenschappen, zoals doelgericht en extravert zijn, groei en winst behalen, logica en verstand, analytisch en individualistisch, meer gewaardeerd worden, dan vrouwelijke eigenschappen, zoals nieuwsgierig en introvert zijn, zorgen voor de gemeenschap, gevoel en intuïtie, spontaniteit.
Door deze patriarchale druk van buitenaf, die we met z’n allen in stand houden, gaan we steeds meer in onszelf alleen luisteren naar die mannelijke kant en verwaarlozen we onze vrouwelijke en vaak daarmee ook onze non-binaire kant. Hoewel deze laatste kant echt een verhaal apart is, dat ik hier verder voor het gemak even buiten schouwing laat (een typisch non-binaire eigenschap, trouwens 😉).
Onze vrouwelijke kant is verwaarloosd
Heel lang -en dan heb ik het over duizenden jaren, vermoedelijk vanaf het moment dat de Grieken het in de Westerse wereld voor het zeggen kregen- hebben we, als volwassen mensen dus met z’n allen in de wereld onze vrouwelijke kant verwaarloosd. Kinderen die nieuwsgierige vragen stellen, worden berispt, dat hoort niet. Van jongs af aan moet het spelen, dat kinderen van nature doen, steeds meer in dienst staan van de logica en het ontwikkelen van de ratio, waardoor de natuurlijke voordelen van spelen, zoals creativiteit stimuleren (vrouwelijk) en ontspannen (non-binair) steeds meer verloren gaan naar mate kinderen volwassen worden. Introverte jongeren wordt geleerd dat ze zich meer moeten uitspreken, hun podium moeten pakken en in de schijnwerpers moeten gaan staan, omdat ze alleen dan succesvol zijn in deze maatschappij. Ze horen er alleen dan echt bij.
Onze definitie van ‘succesvol zijn’ is helemaal gebaseerd op mannelijke eigenschappen. Laat je die niet of niet voldoende zien, omdat je in bepaalde situaties meer naar de vrouwelijk of non-binaire kant luistert, dan ben je niet succesvol.
Anders gezegd: onze definitie van wat succes is, is volledig uit balans en moet hoognodig herwaardeerd worden.
Chaos
Dat de wereld in disbalans is, is dus het logische gevolg van, dat we eeuwenlang een belangrijk deel van onszelf genegeerd en ondergewaardeerd hebben. Vanaf de industriële revolutie is deze disbalans nog verder versterkt, doordat we wederom vooral in de Westerse wereld ook ons onderwijs vooral op de mannelijke normen en waarden ingericht hebben.
Hele generaties werden en worden helaas nog steeds, groot gebracht met de puur masculiene bril op waarmee zij hun normen en waarden bepalen. Diezelfde puur masculiene bril maakt ook dat hun persoonlijke identiteit eenzijdig gevormd werd.
Natuurlijk evenwicht
De chaos die we zowel op individueel vlak als binnen gemeenschappen nu zien ontstaan, is een direct gevolg van deze puur patriarchale kijk op onze samenleving. De natuur wil altijd in evenwicht zijn en als dat evenwicht er niet is, ontstaat er chaos om vandaaruit weer een nieuw evenwicht te laten ontstaan.
Dat is het proces waar we nu met z’n allen in zitten. We zien een aantal extreem mannelijke excessen opstaan, maar ook puur vrouwelijke excessen kom ik steeds meer tegen. Deze laatsten doen prachtige dingen, of willen dat doen, maar zijn volkomen onzichtbaar en daarmee waardeloos voor de gemeenschap. De eersten behoeven helaas geen uitleg. Ze zijn door hun extremiteit enorm schadelijk voor de gemeenschap. Vaak letterlijk, zoals te zien is in de oorlogen die in diverse landen woeden.
Het slechte nieuws is dat we door deze chaos heen moeten samen. In deze chaos zijn we namelijk gezamenlijk in staat om datgene los te laten wat heel diep in ons geworteld is: onze eenzijdige mannelijke kijk op de samenleving. Het gaat hierbij dus om het ‘eenzijdige’ en niet om het mannelijke!
Chaos representeert de wanorde die nodig is om ruimte te maken voor een nieuwe orde. Een orde waarin een nieuwe balans is, zowel in onszelf als in de wereld om ons heen.
Nieuwe balans
Die nieuwe balans ziet er op papier simpel uit: een balans tussen onze mannelijke en onze vrouwelijke kant. En ja, laten we onze non-binaire kant dan ook direct meenemen 😉.
Maar in praktijk is dit niet zo makkelijk uit te voeren. Juist door onze diepgewortelde overtuigingen over wat wel of niet succesvol is. Juist door onze diepgewortelde overtuigingen hoe we ons horen te gedragen. Juist door onze diepgewortelde focus op ratio en bewustzijn, terwijl we om deze nieuwe balans te creëren ons juist ook moeten richten op de wijsheid in ons onderbewustzijn.
Het lastige is, dat die wijsheid vaak volkomen tegenstrijdig is met onze logica. En dan komt het aan op vertrouwen, op nieuwsgierigheid, op niet-oordelen, op de duisternis in en aan durven gaan… En laten dat nu allemaal juist die vrouwelijke eigenschappen zijn, die wij op dit moment nog zo onderwaarderen.
En zo lijkt de mensheid vast te zitten in een paradox, maar gelukkig is de Natuur sterker. Of we willen of niet, er ontstaat chaos. Chaos die de boel overhoop gooit. Chaos die veel ellende veroorzaakt, waardoor gezegd zal worden, dat alles vroeger beter was. Chaos die veel zal vernietigen… En laat dat nu ook een typisch vrouwelijke eigenschap zijn…
De nieuwe balans komt er wel. Daar zorgen de archetypen wel voor, die zich aan onze vrouwelijke kant gegroepeerd hebben. Maar we maken het onszelf een stuk makkelijker, als we nu al wat meer durven te gaan vertrouwen op onze vrouwelijke kant.
Wordt vervolgd…
Vertelvrouwe
december 2024
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!