Beeldverwarring in organisaties

Ieder verhaal, dus ook een organisatieverhaal (!), bestaat uit verschillende lagen:

1. de feiten
2. de systemische laag
3. de verschillende perspectieven van stakeholders
4. de beelden of metaforen

Gedoe

verwarring, keuzestress

Er ontstaat in organisaties vaak verwarring, omdat de feiten niet helder zijn, of omdat er in de onderstroom iets speelt, of omdat er te veel verschillende belangen spelen.

We gaan dan op één van die drie lagen aan de knoppen draaien in de hoop dat het een oplossing biedt voor het probleem. In simpele gevallen is dat ook zo, maar…

Complexe vraagstukken

Steeds meer organisaties hebben te maken met zulke complexe problematiek in onze steeds sneller veranderende wereld, dat een ‘simpele aanpak’, dat wil zeggen een aanpak die alleen focust op één van de drie lagen, niet meer volstaat.

Narratieve analyse

De oplossing hiervoor zit in de vierde laag: het beeld of de metafoor, die de basis vormt van waaruit iedereen (!) in de organisatie werkt. Als je samen vanuit de metafoor die actief is, het organisatieverhaal op de andere drie lagen analyseert, ontdek je nieuwe inzichten en andere oplossingsrichtingen.

Nieuwsgierig of deze narratieve analyse ook voor jouw organisatieprobleem nieuwe mogelijkheden biedt? Neem contact met mij op.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wil je meer lezen over hoe je met een narratieve blik naar teamontwikkeling kan kijken? Lees dan mijn blog over Beeldverwarring binnen organisaties. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *