Zeg eens wat vaker ‘nee’ vanuit je hart…

timemanagement quarterlifecrisis socialmediastress stress burn-out overspannen…in plaats vanuit je hoofd.

Als we vanuit ons gevoel reageren, reageren vanuit een ander deel van onze brein, dan wanneer we vanuit ons verstand reageren. Simpel gezegd hebben we een emotioneel brein en een denkend brein. Deze twee functies zijn meestal tegelijkertijd actief, maar beslist niet altijd aanvullend op elkaar… Sterker nog: ze spreken elkaar nogal eens tegen.

Stress en een hoog ziekteverzuim

Je kent vast wel die situaties dat je verstand zegt ‘doe het één’, terwijl je gevoel zo ongeveer het tegenovergestelde beweert. Het denken negeert de informatie die onze intuïtie door wil geven. In onze westerse maatschappij, waarin de ratio al jarenlang de boventoon voert, winnen de denkende hersenen meestal. Dit levert spanning en stress op en bij veel organisaties een hoog ziekteverzuim doordat een groot aantal werknemers overspannen of met een burn-out thuis zit.

Quarterlifecrisis, dertigersdilemma, midlifecrisis, socialmediadepressie, fear of missing out, burn-outgeneratie, faalangst, het zwarte gat, examenstress, prestatiedruk, angstcultuur en presentatieangst… Allemaal woorden die hoog scoren in de SEO van de zoekmachines.

Waar komt deze druk en stress vandaan? Waarom leggen we die ons zo massaal op? Is dat echt het gevolg van de windowdressing-hype op social media –waar ik met dit artikel ook weer net zo goed aan meedoe? Of is er meer aan de hand?

Alleen het resultaat telt

Als ik om mij heen kijk, krijg ik de indruk dat er meer aan de hand is. Jarenlang telden op de werkvloer alleen de behaalde resultaten, doelen en doelstellingen. In de POP-gesprekken werd daarop gestuurd én op je ontwikkeling om nog betere resultaten te behalen. ‘Nee’ zeggen tegen je leidinggevende, betekende over het algemeen geen promotie, geen salarisverhoging, geen goede beoordeling, geen bonus, geen….

Maar…

‘Ja’ zeggen tegen iets dat een ander, een collega, een leidinggevende, een vriend, van je vraagt, betekent vaak dat je ‘nee’ zegt tegen iets dat voor jezelf belangrijk is… Plezier in je werk, tijd voor een ontspannen babbeltje met je collega bij het koffieapparaat, een dolletje met elkaar op de gang, vrolijk en ontspannen thuiskomen, zodat je tijd kan besteden aan partner, vrienden of kinderen. Werken vanuit rust en vertrouwen is bij veel werknemers in organisaties ver te zoeken, terwijl we dat eigenlijk wel allemaal graag zouden willen: rust.

‘Nee’-zeggen = ‘ja’-zeggen

Wat betekent het voor jou om ‘ja’ te zeggen tegen een ander en daarmee ‘nee’ te zeggen tegen iets dat voor jou belangrijk is? Voelt het goed, of geeft ’t je een rotgevoel en levert het je zelfs stress op? Was het een bewuste keuze, of zei je alleen maar ‘ja’ om bijvoorbeeld aardig gevonden te worden, omdat je anders een schuldgevoel krijgt, of omdat je bang bent dat je die promotie misloopt?

Zelf vind ik het nog wel eens lastig om ‘nee’ te zeggen, als iemand iets aan mij vraagt. Zeker als het iemand is, waarvan ik weet dat hij of zij het toch al moeilijk vindt om hulp te vragen…. Mijn ‘nee’ komt er dan aarzelend en onzeker uit, waardoor er bij de ander juist onvrede of irritatie ontstaat over mijn antwoord. Het is een ‘nee’ vanuit mijn hoofd, vanuit het denkende deel van mijn brein.

Maar soms betekent ‘nee’ zeggen tegen iemand, gewoon simpel weg dat je ‘ja’ zegt tegen iets dat voor jouzelf heel belangrijk is.

Werken vanuit rust en evenwicht

Wat mij enorm geholpen heeft, is het besef dat als ik ‘nee’ zeg, dat ik dan niet de vrager zelf in persoon afwijs, maar slechts zijn verzoek. Dat idee alleen al gaf mij rust en vertrouwen, waardoor ik op een heel andere manier ‘nee’ zei. Veel krachtiger, puurder en oprecht vanuit mijzelf. Ik zei ‘nee’ vanuit mijn intuïtieve, gevoelige brein. Het gekke was dat de vrager, daardoor ook veel minder moeite had met mijn ‘nee’. Sterker nog, het leverde mij respect op. Ik kwam –ook op het werk- veel professioneler over. “Zij komt op voor zichzelf, zij weet wat belangrijk is voor haar. En als zij wel ‘ja’ zegt, levert ze ook goed werk af, want ze heeft er tijd, rust en ruimte voor.”

Tijd is niet te managen…

Als je het druk hebt en bijna overloopt, wordt er vaak tegen je gezegd: “je moet wat aan je timemanagement gaan doen”. Of “hier heb je wat timemanagementtips.” Grappige naam heb ik dat altijd al gevonden ‘timemanagement’, want als er iets niet te managen valt, dan is het ‘tijd’ wel. De tijd loopt, de tijd vliegt, de tijd vertraagt, maar één ding weten we zeker: de tijd gaat altijd gestaag door, ook als we willen dat ‘ie eens stil zou staan, of dat we ‘m terug zouden willen draaien.

Timemanagement gaat -volgens mij- over hoe jij je tijd kan en wil besteden. Welke keuzes maak jij? Wat is voor jou belangrijk. Waar wil jij volmondig ‘ja’ tegen zeggen én waar dus ook ‘nee’. Als je je hier bewuster van bent, kan jij vanuit rust en vertrouwen werken en leven, in plaats van vanuit drukte en in het verlengde daarvan vanuit stress.

Vind jij het ook lastig om ‘nee’ te zeggen, waardoor je agenda overloopt en je nergens echt tijd en aandacht aan kan besteden? Vind je het lastig om keuzes te maken waar je je tijd aan besteedt, waar je je focus legt? Dan ben ik benieuwd naar jou verhaal. Wat helpt jou om minder gestrest te zijn? Welke afwegingen maak jij, als je moet kiezen? Welke smoezen gebruik je, als je ‘nee’ wilt zeggen, maar niet durft? ik zou het leuk vinden als je wilt reageren onderaan dit artikel. Of mail mij op info@vertelvrouwe.nl.

Meer weten? Binnenkort geeft ik een training ’timemanagement’ speciaal voor twintigers. Zin om mee te doen? Meld je nu aan via deze link  of kijk in de agenda voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *